Wil jouw school investeren in zonnepanelen? Volg dan het webinar met ECoOB op 18 januari om 20u!

'School 2030' ontzorgt Leuvense scholen om klimaatambities te realiseren

Nieuws

Gepubliceerd

Dinsdag 16 maart 2021 — Op 17 maart lanceert stad Leuven samen met de partners van het samenwerkingsverband ‘School 2030’ (Leuven 2030, Energieke Scholen, Rikolto, MOS en SOM) de website school2030.be. Via deze website krijgen zij toegang tot alle praktische informatie om klimaatprojecten op school uit te rollen. Diezelfde dag om 16 uur vindt er ook een online infomoment plaats. Zowel scholen die een aanvraag voor een toelage willen doen, als Leuvenaars met een hart voor het klimaat en interesse in schoolwerkingen zijn meer dan welkom.

Met het project 'School 2030' wil Leuven scholen en andere onderwijsmakers inspireren en een duwtje in de rug geven om mee te werken aan een klimaatneutrale stad.  Zo maken zij het Leuven van de toekomst met de jongeren van vandaag. Na een succesvol inspiratiemoment vorig najaar, schiet het project nu officieel uit de startblokken.   

“Jongeren tonen ons al langer dat ze wakker liggen van de klimaatcrisis en dat ze actie willen. De Leuvense scholen zijn gemotiveerd om duurzaam school te maken. Met 'School 2030' inspireren en ondersteunen we hen daarin en we voorzien een toelage om het realistisch te houden. Op de website vinden scholen een uitgebreide menukaart waaruit ze acties kunnen kiezen die het best bij hen passen”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.

“Leuven klimaatneutraal maken kunnen we niet alleen. We rekenen daarvoor op Leuvenaars, bedrijven, organisaties, maar zeker ook op scholen. Heel wat gemotiveerde leerkrachten en directies hebben de voorbije jaren al stappen gezet op het vlak van duurzaamheid. Maar het is belangrijk dat we allemaal een versnelling hoger schakelen, om zo onze klimaatambities waar te maken. Daarom hebben we samen met een aantal partners het netwerk 'School 2030' in het leven geroepen. Dit sterk samenwerkingsverband zal scholen op maat begeleiden in het opstellen van een jaarlijks actieplan en verder ondersteunen”, licht schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers toe.

Menukaart
Op een menukaart op de website vinden kleuter-, lagere en secundaire scholen concrete stappenplannen om te werken rond energie, voeding, vergroening, afval, mobiliteit, circulaire economie en edu-actie. 'School 2030' biedt persoonlijke coaching, advies van experten, partnerschappen en mogelijke wegen naar financiering. Daarnaast vinden leerkrachten en andere jongerenwerkers er ideeën om rond de klimaatuitdagingen aan de slag te gaan in en buiten de klas. Scholen vinden er bijvoorbeeld heel eenvoudig de weg naar toelages voor een groenere speelplaats, informatie rond duurzame schoolmaaltijden of inspiratie om in de klas te werken rond het bos.

Coaching, ontzorging en toelage
'School 2030' ontzorgt de Leuvense scholen om te komen tot een duurzaam schoolbeleid. Zo kunnen scholen met hun klimaat- of leerlingenraad bijvoorbeeld een checklist doorlopen om in kaart te brengen wat er al gebeurt op school, waar de school naartoe wilt, hoe het staat met het draagvlak. Dat helpt hen om  goed geïnformeerd te kiezen voor acties die passen binnen hun ambities. Het streefdoel is dat alle Leuvense scholen het charter 'School 2030' ondertekenen en zo hun ambities formuleren. Mits indiening van een bondig, maar overtuigend dossier kunnen scholen rekenen op een subsidie van maximaal 1.500 euro, waarmee ze in september aan de slag kunnen. Dat kan nog tot en met 30 april via school2030.be/timeline.

Informatiemoment op 17 maart
Iedereen die graag mee zijn schouders onder 'School 2030' zet, is welkom op het online informatiemoment op woensdag 17 maart om 16 uur. Deelnemen kan via de Zoomlink op school2030.be/news/lancering-school-2030.  “Want we weten uit ervaring dat we samen tot baanbrekende realisaties kunnen komen voor een klimaatneutrale stad”, besluiten schepenen Wadera en Dessers.