Schrijf je in op de nieuwsbrief van Leuven voor Scholen! Klik op het pijltje rechts.

HERBELEEF DE ONDERWIJSLIVING 2030 XL

Event

Gepubliceerd

Welkom op de XL-feesteditie van de onderwijsliving, die in het teken staat van School 2030. Een niet te missen gratis actiedag in de Leuvense bib Tweebronnen, voor iedereen die zich wilt inzetten voor het klimaat.

 

Een dikke dankjewel aan iedereen die van deze dag een groot succes maakte!

Lees hier het persbericht.

Herbekijk hier de de Engelstalige sessie over School 2030, met interviews.

Bekijk hier de after-movie, gemaakt door de fantastische Wouter Elsen.

De actiedag start met een knappe lezing over de klimaatopwarming door poolambassadeur Koen Meirlaen van OCEANS ARE RISING, SO GET INFORMED.

Helaas al bijna volzet, maar bezoek zeker de website. We halen hem volgend jaar terug en dan voor een nog grotere zaal. Wel te volgen via streaming.


Foodtrucks houden halt op het binnenplein van de bib voor een lekkere lunchpauze. Proef pizza's van Stoof, een soepje van de Food Factory of wraps en quiche van Den Travak. Breng tijdens de lunch zeker ook een bezoek aan de Expo 2030 in de foyer en laat je inspireren door alle acties die de partners van School 2030 nu al ondernemen.


In de namiddag ga je zelf actief aan de slag:

Sessie School 2030

Hoe voer je een duurzaamheidsbeleid in op school? Hoe krijg je iedereen mee aan boord? En hoe zorg je voor actie op alle fronten? Tijdens deze sessie van School 2030 lichten we ook toe hoe je er als stad of gemeente voor zorgt dat scholen actief bijdragen aan de klimaatdoelstellingen, met concrete voorbeelden. Want in Leuven weten we hoe dat moet!  
Deze sessie wordt in het Engels gegeven en zal ook te volgen zijn via livestream.

Crash course duurzaamheid

Wat betekent duurzaamheid voor jou? Hoe kan jij bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving? Wat houdt je tegen om bepaalde acties te ondernemen? Na deze crash course van Act4Change weet je het antwoord op al je vragen.
Een interactieve sessie voor jongeren vanaf 15 jaar.

Sessie Slam Poetry

Onder begeleiding van Trill kunnen jongeren deze namiddag in het New Media Lab op maakleerplek hun gevoelens en teksten rond klimaat kwijt. Schrijven, creëren, musiceren, zonder pressure.

Sessie Klimaatbende

De Klimaatbende is een bonte bende van directies, leerkrachten, leerlingen en stadsmedewerkers die de klimaatopwarming binnen de perken houden. Tijdens deze vorming door Brightlab kom je er alles over te weten.
Zin om volgend jaar in te stappen de Klimaatbende? Neem dan zeker ook deel.

Stadssafari

Kom met ons mee op leeravontuur. We trekken samen diagonaal door onze bruisende stad. Rekenen in het Begijnhof of een taalles in het Sluispark? Een walvis spotten in de buurt van de Gielenhof? Het kan allemaal.  
Tijdens deze stadssafari leren we de stad te gebruiken als levend handboek. Want in Leuven leren we de dingen gewoon van buiten! 

Escaperoom: workshop voor leerkrachten

In een spannende escaperoom over e-waste van BOS+ (gratis aangeboden door de provincie Vlaams-Brabant) ontdekken jongeren de impact van smartphones op mens en milieu. Wil je graag meedoen met jouw klas en de escaperoom zelf begeleiden? Schrijf je dan in voor deze workshop voor leerkrachten op maakleerplek.

Workshop: nudging en energie

Nog op maakleerplek kan je bij SPRING-STOF terecht voor een workshop over het effect van nudging op energieverbruik. SPRING-STOF werkte lesmateriaal uit om kinderen van het 5e en 6e leerjaar bewuster te leren omgaan met hun energieverbruik, thuis en op school. Dit professioneel ontworpen materiaal is ook geschikt voor het secundair onderwijs. Je krijgt een set van 5 werkboekjes gratis. Nog nooit van nudging gehoord of benieuwd hoe kinderen het verschil kunnen maken? Dan is deze workshop iets voor jou.

Feest!

We sluiten de Onderwijsliving 2030 XL feestelijk af met een drankje, een optreden van de Fabotastix op het binnenplein van de bib en zei ik al (vegan) ijsjes van Miami Ice? Kom af!

******************************************************************************************************************************

Programma:

10u-12u: Lezing ‘Oceans are rising, so get informed!’ door Koen Meirlaen: volzet.

12u00-13u15: Lunch met foodtrucks + Expo School 2030 in de foyer

13u15-15u45:

TWEEBRONNNEN BIB

-      Sessie School 2030 in het auditorium (voertaal: Engels)

-      Crash course duurzaamheid voor jongeren in het Atelier

-      Infosessie Klimaatbende in de Loge

-      Stadssafari, vertrek in de bib

MAAKLEERPLEK

-      Escaperoom e-waste

- Workshop: slam poetry

-      Workshop: nudging en energie

15u45-16u30: Feestelijke afsluiting met een drankje, een optreden van de Fabotastix en ijsjes van Miami Ice