Schrijf je in op de nieuwsbrief van Leuven voor Scholen! Klik op het pijltje rechts.

Inge mee aan boord

Nieuws

Gepubliceerd

Energieke Scholen ontstond uit de samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant en KSLeuven, werd getrokken door Inge Delafortrie en liep vorig schooljaar ten einde. Doel was het uitwerken van een aanpak rond het verduurzamen van het energiegebruik, het begeleiden en uitwerken van een educatief luik voor leerkrachten en leerlingen en het zoeken van (coöperatieve) middelen om de maatregelen te financieren.

Zowel op educatief, technisch als financieel vlak heeft Energieke Scholen een grote, positieve impact gehad op de meeste scholen met tal van resultaten. Zo werd er na drie jaar tijd een vermindering van 234 ton CO₂ en een besparing van 60.000 euro gerealiseerd. De aanpak en resultaten werden uitgeschreven in twee draaiboeken, zodat alle scholen hiermee aan de slag kunnen gaan. Bekijk ze hier. Meer inspiratie over energiebesparende maatregelen vind je in het rapport van de Vlaamse Overheid ‘Energiebesparing bij scholen’ waar ook de resultaten de Leuvense pilootprojecten worden toegelicht.  

Om niets van deze kennis en expertise verloren te laten gaan, neemt Inge een grotere rol op binnen School 2030, waar ze sowieso al ankerpunt energie was. We geven op 18 oktober deze vorming voor schoolgebouwbeheerders over heel Vlaanderen. Een gelijkaardig programma komt eraan op 30 november op onze tweede onderwijsliving. Hiermee mikken we op versnelde kennisdeling, op verschillende niveaus. De vooropgestelde sessies zijn: werken met EnergieID, het VEB en de mogelijkheden van hybride warmtepompen, met een bezoek aan de KUL. Meer info over de onderwijslivings vind je hier.