Dat sensibiliseren rond de klimaatcrisis niet voldoende is en vaak ook leidt tot cognitieve dissonantie is ondertussen wel bekend. Hoe kunnen we leerlingen wél meenemen in een activerend en hoopvol verhaal? Wij geloven in een combinatie van het gehele School 2030-aanbod, maar bovenal in het binnenbrengen van de wereld en de stad in de klas en het neerhalen van de schoolmuren. We willen stages, vrijwilligerswerk, burgerschap en zinvol engagement promoten en linken maken met wat Leuven nu al te bieden heeft.
Via dit langetermijnproject School 2030 bundelden Stad Leuven (dienst onderwijs, duurzaamheid en jeugd), Leuven 2030, Provincie Vlaams-Brabant (MOS en Energieke Scholen) en inhoudelijke themapartners EcoWerf, Djapo, Mobiel 21 en Rikolto de krachten om via een structureel samenwerkingsverband de klimaatuitdaging aan te gaan.
Een geïntegreerde klimaataanpak wil zoveel mogelijk Leuvense scholen de omslag laten realiseren naar een duurzaam schoolbeleid en een (bijna-) klimaatneutrale werking, met specifieke aandacht voor sociale rechtvaardigheid. Via scholen en onderwijs wil School 2030 een reële impact hebben op jongeren; zij vormen een cruciale scharniergeneratie en kunnen mee de motor zijn van de klimaattransitie.
Overzicht ankerpunten
Neem contact op