Schrijf je in voor de onderwijsliving! Escape room, stadssafari & lekkere lunch.

Voedselbeleid op school, in een Europees jasje

Waarom?

SF4wat?


School Food 4 Change, kortweg SF4C, is een Europees project dat van start ging in januari 2022 en zal lopen tot en met december 2025. Het doel is om werk te maken van een gezonde en lekkere eetcultuur op school, goed voor onze leerlingen én voor onze planeet. Dit om op lange termijn een shift te krijgen naar betere voedingsgewoontes bij de jeugd. Met meer dan 30 partners waaronder 14 steden uit 12 verschillende landen is SF4C een van de grootste Europese projecten gefinancierd door het Horizon2020-programma van de Europese Commissie.

Leuven is een van de geselecteerde steden die samen met de scholen de komende jaren werk mag maken van een gezonde en lekkere eetcultuur.  Check hieronder wie nog.

Meedoen aan SF4C is…

… begeleiding krijgen, aangepast aan de noden van de school.
… geïnspireerd raken door ‘good practices’ van scholen uit heel Europa.
… workshops rond voeding kunnen volgen op maat van de school.
… je leerlingen leren over gezonde en duurzame voeding op een manier die verder gaat dan een los project.
… een stap zetten richting gezonde maaltijden voor elke leerling.

Hoe?

WSFA (Whole School Food Approach) – een integrale voedselaanpak


Die gezonde en duurzame eetcultuur kunnen we enkel bewerkstelligen doormiddel van een integrale aanpak van voedsel op school. We willen dat voeding op school niet beperkt blijft tot de refter maar dat het in allerlei aspecten van
het schoolleven terugkomt waarbij voeding een onderdeel wordt van de ontwikkelingsplannen
van de Leuvense scholen. De WSFA vertrekt daarbij vanuit vier pijlers: 1) beleid en leiderschap, 2) voeding en duurzaamheid, 3) educatie en leren en 4) schoolomgeving en partnerships. Dit klinkt misschien als een flinke boterham, maar waarschijnlijk doet jullie school al heel veel rond deze vier pijlers. Denk bijvoorbeeld aan het betrekken van de ouder- en/of leerlingenraad wanneer er besluiten rond voeding genomen worden, afspraken rond gezonde traktaties, een bezoek aan een boerderij of een bericht over een soep- of fruitproject in jullie nieuwsbrief.

Aanbieder

Interesse? En nu?

Heb je interesse om met jouw school voeding hoog op de agenda van de school te zetten?  Dan is  deelnemen aan SF4C mogelijk een extra duwtje in de rug. Je zal ondersteuning krijgen van Marlieke Bender, projectdeskundige SF4C bij Stad Leuven. Zij zal eerst met jullie in kaart brengen wat er al gebeurt op school en jullie ondersteunen bij wat jullie prioritair willen verwezenlijken met betrekking tot voeding. SF4C wil graag een project zijn dat een verandering in gang zet, ook na december 2025. We beogen zo veel mogelijk te vertrekken vanuit reeds lopende initiatieven. Op die manier beperken we niet alleen de hoeveelheid werk voor de school , maar bouwen we ook voort op al gelegde funderingen.

Meer info

Wil jij met jouw school meedoen? Heb je vragen?  


Aarzel niet contact op te nemen met Marlieke Bender via marlieke.bender@leuven.be
Kijk ook gerust eens op www.schoolfood4change.eu .