Duurzame, gezonde en betaalbare catering in jouw school krijgen is makkelijker gezegd, dan gedaan. Er komt veel bij kijken, er zijn verschillende partijen waarmee je rekening moet houden. Daarom geven we je graag een overzicht van wat je allemaal kan doen om dit een plek te geven in jouw school.
Als duurzame en gezonde voeding belangrijk is op jouw school, dan wil je die boodschap ook doorgeven aan de voedingsleveranciers van de school: de cateraar, broodjesleverancier, … Vaak gaat het hier om grote contracten voor langere termijn. Daarom is het belangrijk om criteria rond duurzame voeding op te nemen in de lastenboeken of offertevragen bij het onderhandelen van nieuwe contracten.
Maar ook je leerlingen motiveren om gezonde en duurzame voeding te eten is belangrijk. Hiervoor is inspraak en dialoog essentieel. Als de maatregelen komen uit de eigen behoefte van de leerlingen, zullen veranderingen beter onthaald worden en effectiever zijn. Een menucommissie die leerlingen inspraak geeft in het schoolmenu is de ideale tool om hier werk van te maken.
1. Maak een evaluatie van de vorige aanbesteding
2. Vertrek vanuit je eigen visie: wat willen we graag aanbieden, wat vindt de school belangrijk? En vertaal dit dan naar een nieuwe aanbesteding.
3. Betrek de ouders
4. Betrek de leerlingen. Dit kan je doen door een menucommissie te organiseren waarbij je leerlingen inspraak geeft in het schoolmenu. Kom op een vast moment samen met leerkrachten/leerlingen/keukenpersoneel en overleg wat er op de menu komt. Het gaat hierbij niet enkel over de smaak, maar ook hoe gezond en duurzaam dat is.
Ontdek de actiefiche van GoodFood@School ‘menucommissie’ en de actiefiche ‘openbare aanbestedingen’.
Check de toolkit van GoodFood@School.
Doe inspiratie op bij de 6 pilootprojecten die in het begin van 2022 getest werden. Onder de link vind je het persbericht, hier een promofilmpje.