Deadline aanvraag subsidie School 2030 met één week verlengd! Ultieme datum: 8 mei!

Meten is weten!

Waarom?

De Trias Energetica is een driestappenstrategie om energiezuinige gebouwen te ontwerpen. Je begint het best met het verminderen van je energieverbruik, maar daarvoor moet je eerst wel goed weten wat je verbruikt. Dat is te lezen op je energiefactuur en je kunt daarvoor ook een aantal gratis tools gebruiken. Wanneer je dat weet, kun je bekijken hoe je je energieverbruik kunt verminderen en eventueel kan inzetten op hernieuwbare energie. Niet alles is echter haalbaar in een schoolcontext. Inzake hernieuwbare energie lijken zonnepanelen de beste optie te zijn.

Door het gebruiken van digitale meters en een online meetplatform zoals Energie-ID wordt het verbruik zichtbaar en sensibilisering concreet. Via energie-audits krijgen scholen een uitgebreid rapport en een overzicht van mogelijke energiebesparingen: VEB, Klimaatscholen2050.

Hoe?

1)   Krijg inzicht in je verbruik via het platform van energieID.

EnergieID is een meetplatform dat je helpt met het meten en opvolgen van het verbruik van energie, water, afval en transport.

Alle mogelijke meetgegevens rond energie, water, afval en transport worden manueel of automatisch via flukso of digitale meter op één plaats verzameld. Hierdoor kan je bewust aan de slag gaan om je verbruiken te verminderen.

Al deze gegevens worden verwerkt tot eenvoudige grafieken en nuttige inzichten. Zo ontdek je of je verbruik volgens verwachting verloopt en hoeveel je bespaart. 

Historische gegevens kunnen opgevraagd worden.

Inschrijven kan gratis via de site.

2)   Plaats automatische monitoringsystemen

Meten is weten! Via het plaatsen van automatische monitoringsystemen worden scholen ontzorgd in de opvolging van hun verbruiken.

Digitale meter
Sinds juli 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas. Wie bouwt of verbouwt en een nieuwe elektriciteits- of gasmeter aanvraagt, krijgt automatisch een digitale meter.

De plaatsing van een digitale meter op initiatief van Fluvius is gratis. Een digitale meter op aanvraag kost 72,54 euro exclusief btw.

Lees meer over de digitale meter op https://www.fluvius.be/digitalemeter

Flukso

De Fluksometer is een Belgische open-source energiemeter die je zelf kan installeren. Flukso maakt gebruik van stroomklemmen, pulstellers of optische lezers om elektriciteits-, gas- en waterverbruik automatisch uit te lezen.

Flukso’s zijn geïntegreerd in EnergieID. Deze integratie maakt het mogelijk om automatisch de dagelijkse totalen van de Flukso sensor in je EnergieID dossier op te laden.

Shayp

Om waterverspilling in scholen tegen te gaan, heeft Shayp een innovatieve oplossing ontwikkeld om onderhoudsteams en economen te helpen efficiënter met water om te springen en het onderhoud sneller uit te voeren. Shayp controleert het waterverbruik en spoort waterlekken in real time op. Begin nu met het besparen van meer dan 22% op uw waterrekening!

H30

H3O is een jonge onderneming die een systeem bedacht heeft om heel nauwkeurig waterlekken op te sporen.  Zeker voor scholen waar er een complex waterleidingsysteem is, kan dit een interessante oplossing zijn.

3)   Laat je energieverbruik doorlichten

In een energieaudit berekent een studiebureau energiebesparende en energieopwekkende maatregelen op maat van jouw school. Bij een energieaudit krijg je een uitgebreide en volledige inventarisatie, een energiebalans zeg maar. Een energiescan richt zich enkel op de onderdelen waar een energiebesparende maatregel op berekend wordt. 

Financiële ondersteuning

Raamcontracten voor energieaudits en energiescans zijn te vinden via Klimaatscholen2050 of het VEB.