Schrijf je in op de nieuwsbrief van Leuven voor Scholen! Klik op het pijltje rechts.

ElektroHelden gezocht - en gevonden!

Waarom?

Tonnen aan e-waste

Oude laptops, kapotte haardrogers of afgedankte chocolade-fonteinen belanden te vaak op zolder of in de gangkast. Bij onze noorderburen bestaat een soortgelijk concept waar per stad makkelijk 14.000 kg wordt ingezameld. Dat willen wij in Leuven ook graag proberen.

Zamel met je school oude elektro in en win o.a. een uitstap naar Technopolis

GoodPlanet, Recupel en de stad Leuven slaan de handen in mekaar voor het project ‘ElektroHelden’, een educatief project waarin scholen de strijd aangaan met elektronisch afval. Het combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie.

Kinderen van de 3de graad lager onderwijs gaan de uitdaging aan om in twee weken tijd zoveel mogelijk oude elektrische en elektronische apparaten in te zamelen voor hergebruik en recyclage. Zo worden ze Helden die de afvalberg verkleinen.

Hoe?

Leuvense scholenstrijd

Leuven is de eerste stad om op Belgische bodem dit project te organiseren.

Concreet nemen 10 Leuvense basisscholen het tegen elkaar op. Elke school neemt deel met één, meerdere of alle klassen van hetzelfde leerjaar van de derde graad. Bijvoorbeeld met alle klassen van het vijfde leerjaar of alle klassen van het zesde leerjaar. Zij doorlopen het hele educatieve traject. Uiteindelijk wint 1 van de 10 scholen een uitstap voor alle deelnemende klassen, inclusief busvervoer, naar Technopolis. Ook de 2e en 3e plaats ontvangen een prijs. Tenslotte worden alle scholen uitgenodigd op een slotceremonie in de bib Tweebronnen, op vrijdagnamiddag 27 oktober .

Wat houdt het in?

·        Een workshop per klas over de levenscyclus van elektro door GoodPlanet.

·        Een online tool met uitdagingen die de leerlingen kunnen aangaan, een teller voor het aantal ingezamelde toestellen per school.

·        Een communicatiekit om mee aan de slag te gaan zoals een poster, een persbericht, enz.

·        Lespakketten en informatie over de inzameling, het hergebruik, het herstel en de recyclage van elektrische apparaten.

·        Een slotceremonie voor een afvaardiging van elke school waarop de winnaar bekend wordt gemaakt.

Hoe?

Ouders, buurtbewoners, sympathisanten en medeleerlingen bezorgen hun oude elektrische en elektronische apparaten aan de school. Dit doen ze via de leerlingen en tijdens specifieke brengmomenten. Wij zorgen ervoor dat de nodige inzamelrecipiënten worden geleverd. De school plaatst deze gedurende 2 weken op een overdekte plaats op de benedenverdieping. Inzamelen maar!

Wanneer?

·        Je school inschrijven? Jammer! VOLZET!

·        De educatieve workshop voor de klassen gaat door tussen 13 en 22 september.

·        Inzameling van elektro in de scholen: 9 t.e.m. 20 oktober

·        Slotceremonie met een afvaardiging van de deelnemende scholen: vrijdagnamiddag 27 oktober in de feestzaal van Heilig Hart Heverlee.

Voor wie?

derde graad, lagere scholen

Aanbieder

Recupel i.s.m. GoodPlanet en School 2030

Meer info

Kostprijs

gratis