Schrijf je in op de nieuwsbrief van Leuven voor Scholen! Klik op het pijltje rechts.

Aan de slag rond voedselverspilling

Waarom?

Voedselverspilling is een groot probleem op veel vlakken:

  • Vanuit milieuoogpunt: een onverantwoord gebruik van grondstoffen.
  • Vanuit ethisch oogpunt: een gebrek aan eerbied voor voeding.
  • Vanuit economisch standpunt: nutteloze energie en geld om het voedsel van boer tot bord te produceren én meer afval om te verwerken.

Hoe?

  • Voordat je oplossingen kan bedenken, moet je het probleem eerst goed begrijpen. Een afvalmeting is een handige manier om in kaart te brengen hoeveel er van welke voeding wordt verspild. Het maakt voor de leerlingen ook meteen visueel hoeveel vlees, groenten, … er wordt weggegooid. Het vormt de eerste stap naar acties tegen voedselverspilling.
  • Betrek hier zeker het keukenpersoneel bij.
  • Je kan de meting één dag organiseren, maar het is beter om het een week lang elke dag te doen. Dan krijg je een beter zicht.
  • Gebruik voor deze meting doorzichtige bakken of vuilniszakken om het afval in te verzamelen. Elke bak of zak dient voor een bepaalde component. 
  • Na de lunch worden de bakken/zakken gewogen en worden de resultaten genoteerd.
  • Na de meetperiode communiceer je de resultaten en ga je nadenken hoe we dit resultaat kunnen verminderen.

Check zeker ook de mogelijkheden die EnergieID biedt.

Wanneer?

Het is altijd goed om zo'n meting 2x per schooljaar te doen. Dan kan je zien of de aanpassingen van de eerste meting effect hebben op de voedselverspilling.

Voor wie?

Kan voor zowel lager als middelbaar onderwijs

Aanbieder

Rikolto

EnergieID

Meer info

Ontdek de actiefiche ‘voedselverspilling’ van GoodFood@School.